субота, 9 серпня 2008 р.

Війна в Грузії

Тяжкі часи наступають для світу. День початку олімпіади в Пекіні співпав з початком війни в південній Осетії. Безліч думок і протиріч з цього приводу. А головне це сильно стосується України. Як діяти, як до його ставитися, що йому і як казати - купа варіантів ідей та проблем. Відчуваю себе аналітиком, пишучи цей огляд. Але я дивився українські, російські і американські новини з цього приводу. Затьмилася якось за війною китайська олімпіада (бідний Китай, я думаю він може з цього приводу понести збитки, але це потребує окремого аналізу).

Українські новини

Освітили хто що з цього приводу говорить: Володимир Путін, Дмитро Медвєдєв, Михайло Саакашвілі. Американських не показували (або я пропустив). Був телефонний репортаж від кореспондента з Тбілісі - говорилося що все спокійно, відкриті нічні магазини, люди по вулицях ходять, лише більше міліції, державні установи посилено охороняються. А нічні клуби, цікаво, теж працюють? :-)

Американські новини

BBC та CNN.
Звинувачували Росію в агресії, але м'яко, "сподіваємося Росія та Грузія перейдуть до мирного врегулювання конфлікту" - в такому дусі. Показували своїх кандидатів на посаду президента: Джона МакКейна та Барака Обаму, обидва говорили про те що потрібно врегульовувати конфлікт. показували Путіна, Медвєдєва, Саакашвілі. Аналізували, брали інтерв'ю у відомих аналітиків. Вони назбирали велику підбірку відеоматеріалів. Цікаво що в Грузії знаходяться американські війська. Казали що Грузія збила 4 російські літаки. Росія бомбила грузинські воєнні та цивільні об'єкти. Грузія повертає додому свій воєнний контингент з Іраку.

Російські новини

Трагічним голосом: "журналісти нашого каналу знаходяться в бомбосховищі". І далі йде розповідь про те як російські миротворчі війська захищають російських же громадян від кривавих рук грузинської армії. Все це супроводжується кадрами з бомбосховища, де битком набито людей - жінки, діти і старики. Ведучий сумним голосом розказував що гинуть ці класичні для війни верстви населення (фантазії не вистачає в журналістів сказати щось розумніше? Головне - це інтернаціональна проблема :-)). Росіяни увесь день по своїм новинам трубили про те що Цхінвалі вже під їхнім повним контролем, але в той де час йде боротьба за домінуючу висоту (в мене підозра що це і є Цхінвалі). Показували, ясне діло, Путіна і Медвєдєва (Путіна першим),
показували як набирають добровільні осетинські загони, показували танки, літаки, бравих вояків. Показували палаючі танки і казали що вони Грузинські, хоча по палаючому танку ажніяк не видно чий він :-). Мені здається що Путін, Медвєдєв і Саакашвілі всю ніч не спали. У Медвєдєва мішки під очима і втомлені вони всі якісь. Медвєдєв заявив що в Грузії будуть економічні проблеми (логічно :-) ).

Факти, слухи, думки

  • Росія в цьому році для власної армії поставила тільки 2 літака;
  • Цхінвалі - єдине місто в Осетії. Населення близько 7000 чол., розбите, розвалене;
  • приблизний розвиток подій такий: диверсія в Грузії (підрив нафтопроводу), Грузія вводить війська в Цхінвалі, Росія заявляє про вбивства росіян і вводить також свої війська;
  • Грузія після вводу військ в Цхінвалі оголосила що всі хто бажає можуть покинути місто, а військовим буде зроблена амністія, Путін у своєму виступі про це нібито й не чув;
  • з Севастополя до Грузії вийшли 4 російських кораблі (неперевірено, але цілком логічно - перекрити грузинам морську торгівлю, як варіант);
  • в день початку конфлікту акції російських компаній впали, впала також і ціна на нафту.

А за що воюємо?

Як завжди - за нафту. Щоб не дозволити завантажити нафтопровід "Одеса-Броди-Гданськ" (до Одеси морем танкером з Грузії). Бо це шлях в обхід Росії (зате через Україну :-)). Цікаво що буде якщо Росія від Грузії нічого не доб'ється? Якщо запустять нафту через нас в Європу, що нам буде казати Росія? Якщо вб'ють американського солдата в Грузії, що зробить Америка? Багато питань в мене, на тому і закінчу :-)

3 коментарі:

Анонім сказав...

Собака та палка
Гарна тема для дискусії - багато сторін, багато поглядів.
На мою думку причиною конфлікту, як не дивно, не являеться банальна нафта. Причина суто політична - шляхом терору примусити громадян України та Грузії до "свідомого" вступу в NATO, обїєднати народи грузії проти Росії. І все це заради масового знищення народів як Росії так і України з Грузією. Все це здається, мяко кажучи, дивним поглядом, але вважаючи проведення помаранчевої та трояндової революцій та вступ у СОТ, логічним кроком Світового Керування буде закріплення позицій військовими силами NATO.
Як же поводить у цій ситуації себе Росія — вона шалено вчіпляється зубами в палку що підсовує їй Світове Керівництво дескридитуючи себе і проявляючи низький рівень політичної свідомості, демонструючи повну нездатність опиратися зовнішнім силам.
Чому це не нафта — тому що вона нікому крім США не належить. Можна лише казати про протистояння за можливість передачі цього ресурсу. Але це не є національним інтересом ні Грузії, ні Росії, а лише невиликої кількості продажних осіб. Які не будуть вирішувати ці питання за допомогою військ.
Питання:
? Цікаво що буде якщо Росія від Грузії нічого не доб'ється?
- Росія від Грузії нічого і не доб'ється.
? Якщо запустять нафту через нас в Європу, що нам буде казати Росія?
- Олігархи Росії не програють, повір.
? Якщо вб'ють американського солдата в Грузії, що зробить Америка?
- Відправлять додому труну вбитого солдата, похоронять його з почестями, та мабуть і все. Світовому керівництву нема потреби розвертати повномасштабну війну. У ЗМІ це навіть не буде висвітлено.

Farfurkis сказав...

Дякую за цікавий коментар :-)
Особливе спасибі за те що він порушив деяку однобокість мого мислення.
Я проаналізував все мені відоме, то прийшов до висновку що захопити владу (явно або приховано) над нами хоче як NATO так і Росія. Росія час від часу робить газовий терор, а NATO - агітує за вступ до них. Одні купили одні політичні сили, інші - другі. Для нашої ж влади дуже "ласо" виглядає той шматок що пропонує кожна зі сторін. В цьому місці хочеться закричати "Та що ж ви робите!". З нафтою варіант все-таки не відкину поки-що, бо хоч вона і американська, але потрібна-то Європі. Євросоюз теж сильний досить незалежний гравець і йому не потрібна сильна Росія, тому й шукає шляхи зменшення її впливу на себе.
Але ця думка - не з огляду на те що вигідно США, NATO, але невигідно європейським членам NATO. Правда якщо Грузія та Україна вступлять в NATO... то вигідно всім євросоюзянинам :-)
І газо-нафту качатимуть вільно... Ууу, хитрі :-)

Анонім сказав...

чорна загибель
Визнаю — я дуже катигорично відкинув зачення нафти у цьому конфлікті. Тому дещо висвітлю.
Чому я стверджую, що нафта належить США. Все просто - за нафту розраховуються ТІЛЬКИ доларом США. Ви можете сказати, що Євросоюз розраховується своєю власною валютою. Але майже кожна із європейских країн має зовнішній доларовий борг, який потрібно повертати у розмірі хочаб на рівні річного позичкового відсотоку. І повертати обов'язково або доларом, або товаром, не євро. Так як повертати доларом здебільшого неможливо всі повертають товаром у вартість якого вкладена вартість енергоносіїв. І виходить, що США вже давно всю нафту та іще й газ викупило заздалегіть, коли надавали європейським країнам кредити. Виходить що насправді евро являеться гарно завуальованим доларом (як і зрештою гривня, рубль, ларі). Тобто США справді байдуже до будь-яких конфліктів у Європі, вони всеодно отримають свої проценти.
Згоден, країни за деякий ресурс можуть нищити своїх громадян війною сподіваючись, що він дістанеться решті вцілілим людям. Але так тільки в чорному ідеалі. Насправді енергоносії не належать громадянам ні Кавказу, ні України, ні Росії. А належать лише видобувним компаніям. Видобувні компанії через банки збагатшуються, а населення НІЧОГО не отримує. Населеня навіть не отримує повної суми від вартості своєї роботи та послуг. Якщо це національний інтерес, то ми всі, якщо не розумово, то морально відсталі точно. Якщо ж населення справді отримує частину від видобування нафти, то це справді є національним інтересом. А це вже загрожує національним інтересам США, і вони підуть на все, щоб змінити ситуацію.
Але, як не дивно, навіть США не керує цілком нафтовою ситуацією! Але про це я краще скромно промовчу.
P.S. Саме використання нафти, вугілля та газу є аморальним, бо це загрожує загальносвітовою катастрофою. Вуглевмісні сполуки були утворені в крейдовий період нашої планети як результат захисту живого від надмірної кількості вуглекислого газу та відкладені у товщі землі. Зараз це викопуеться і активно спалюється. Результати можуть бути різні, але, чомусь я гадаю, негативні.
Можливо я помиляюсь.